PROCEDIMENT DEL TREBALL DE PAUMA
Anar a fer paumes

Les families que es dedicaven a aquest negoci anaven a fer paumes a molts llocs diferents.
Moltes vegades, havien de marxar uns quants dies per anar a buscar les paumes. Tota la familia havia d'anar amb caball i carro durant els mesos de juliol i agost i amb tot el necessari per a passar uns dies fora.
Altres vegades no havien de marxar tant lluny i portaven les paumes al coll en "feixos" i lligats en una corda.
Normalment eren els homes els qui
arrancaven les fulles tendres tancades de la paumera amb les mans.
Assecar les paumes
Una vegada collides les paumes s'han de posar al sol durant un mes aproximadament per a que s'assequen i s'enblanqueixen.
S'extenen totes les paumes en una esplanada i es deixen secar. Als quinze dies aproximadament s'han de donar la volta per a que queden uniformement assecades.
Embrinar

Les paumes ja seques i emblanquides es
guardaven a les golfes de la casa, col·locades en llançols o
banquets.
El següent procès és embrinar, és a dir, separar els diferents folíols que té la pauma.
Les paumes es remullaven durant unes hores en aigua calenta per a ablanir-les. Després s'agafava la paumaamb una mà per l'escoell i amb l'altra mà, amb l'ajuda dels dits s'anaven separant les diferents parts de la fulla.
Escoellar

Per al procés d'escoellar s'utilitza el tallant. Es possaven els peus al suport de fusta del tallant i amb una mà s'agafava l'escoell i amb l'altra les fulles, i s'anava passant pel tallant fins que es separava l'escoell de les fulles. Una vegada feta aquesta activitat les fulles, ja sense escoell, passaven a dir-se brins.
Actualment les persones que es
dediquen a la artesania de la pauma utilitzen unes alicates per fer
aquest procés.
Llatar

El procés de llatar consiteix a fer la trena amb els brins que constituirà el cabaç una vegada cosit.
Hi ha tres tipus diferents de llata:
-
Llata de tretze cameres o de sària.
-
Llata de nou cameres o de cabaç.
-
Llata fina o de puntetes.
Cosir

Una vegada tenim la llata, s'ha de cosir. Per a això hem de fer els cordells amb els quals cosirem la llata.
Els cordells és fan amb dos brins entrelligats i la seva llargada varia segons el cabàs que volguem fer. Es cosia amb unes agulles d'uns deu o vint centimetres de llargada, acabades amb punta per un extrem i amb un forat a l'altre per on es passa el cordell.
Envorar

Ja cosida la peça, es fan les vores per reforçar-la. És aquí quan moltes peces poden ser decorades amb brins de colors. Es cusen els brins al voltant de la peca i d'aquesta manera queda més forta i dura més.
També es pot fer una doble vora, consisteix en fer unaltra vora per damun de la primera i d'aquesta manera queda molt més reforçada la peça i, a més a més, queda més ben acabada.
Ansar

El darrer pas que s'ha de fer per a tenir un cabàs acabat és ansar. Les anses es fan amb cordells, es cus la forma de la ansa i es reforça enrollant el cordell a la forma de la ansa.
Quan s'acaba aquest procés el cabàs queda acabat.
Moltes vegades les peces acabades es blanquejaven amb sofre per a un millor acabat.